Kaupunkimetsäliike

18.6.07

Helsingin kaupungin ympäristöraportti v. 2006



Imikkä Mustavuoressa. Kuva: Toni Amnell

Helsingin kaupungin ympäristöraportti vuodelta 2006 on luettavissa klikkaamalla otsikkoa.

Paloheinä -golfille lisää elintilaa



Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 11.6., että Paloheinän jokamiesgolfkentän laajennussuunnitelma etenee joistakin hajasoraäänistä huolimatta valtuustoon. Laajennushanketta on perusteltu ohikulkijoiden turvallisuudella, vaikka siitä periaatteesta, että osa Keskuspuistosta (tai Helsinkipuistosta) on varattu yhden urheilulajin tarpeisiin, voikin olla lähtökohtaisesti ainakin kahta mieltä. Useiden kaupunkitutkijoiden mukaan nykykaupungissa käydään hegemoniakamppailuja, joissa keskeisenä kysymyksenä on, kuuluuko kaupunkitila kaikille ja onko olemassa ei-kaupallista julkista tilaa.

Linkki kaupunginhallituksen pöytäkirjaan tulee heti kun pöytäkirja on saatu internettiin. Asia ei ollut edes esityslistalla, ei.

Vaikkakin golfkenttä voikin olla kulttuurimaisemaa, ja esimerkiksi Talin golfkenttä on saattanut "pelastaa" alueen rakentamiselta, ehkä alueesta olisi enemmän iloa virkistysalueena jos suunniteltu laajennusalue oltaisiin maisemoitu esimerkiksi kukkaniityksi.

KÄHMINTÄÄ!

12.6.07

Maija Anttila: Ei-liikkeistä


Maankäyttö- ja rakennuslaissa suotua kansalaisvaikuttamista luullaan usein kansalaisvaikeuttamiseksi. Anttilan kolumnin voi lukea klikkamalla otsikkoa.

Kaupunkimetsäliike puolustaa metsiä jokamiehenoikeutena ja jokamiehenoikeutta käyttää lakisääteistä vaikutusmahdollisuuttaan kaavoituksessa.

Kuva: Toni Amnell

Maija Anttilasta lähipuistojen puolustaja?



Ote Maija Anttilan nettikolumnista (julkaistu Kallio -lehdessä):

"Puistojen merkitys kaupungissa on suuri. Ne ovat niitä lähivirkistysalueita, mitä kaivataan. Mielellään sitä istuu puiden katveessa nauttien istutuksista ja tuoksuista. Mukana voi olla syötävää ja juotavaakin. Helteisessä kesäkaupungissa se on nautinto. Monissa kaupungeissa eri puolilla Eurooppaa puistot ovat ihmisten kohtaamispaikkoja ja niissä viihdytään."

Koko kolumnin voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

Paasisammal Mustavuoressa.
Kuva: Toni Amnell

8.6.07

Luontoliiton kevätseuranta

Vaikka enää ei varsinaisesti voikaan puhua keväästä, Luonto-Liitto kerää tämänvuotisessa kevätseurannassaan tietoja Suomessa esiintyvistä lisko- ja sammakkolajeista. Kaikki havainnot liskoista ja sammakoista voi ilmoittaa Luonto-Liittoon. Ilmoitusohjeet ja -menettelyt löydät klikkaamalla allaolevaa linkkiä, ja kevätseurannan yleiset ohjeet otsikon linkistä:

http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta/havainto.html

7.6.07

Retki Vartiosaareen

Kuva: Marko Leppänen, kuvalähde: http://www.kaupunginosat.net/vartiosaari


Helsingin Vihreiden Viheraluetyöryhmä ja Itä-Helsingin Vihreät kutsuvat kaikki helsinkiläiset vihreät iltaretkelle Vartiosaareen keskiviikkona 13.6. Omat eväät mukaan. TAVATAAN HERTTONIEMEN METROASEMALLA KLO 17. Ilmoittaudu mukaan (kuljetus soutuveneellä): kirsikka@kirsikka.info tai tekstarilla 040 764 5743.


Yleiskaava 2002 -käsittelyssä vihreiden ryhmäpuhe käsitteli Vartiosaaren huvila- ja virkistyssaarta näin: "Vartiosaaren kohdalla on tarpeen tehdä verraten pian saaren virkistyskäyttöä tukeva käyttösuunnitelma. Sen avulla pitäisi myös mahdollistaa Vartiosaaren kytkeminen kaupungin saaria koskevan vesiliikenteen kehittämiseen. Vartiosaaresta voisi kehittyä eräänlainen itäisen Helsingin Seurasaari. Se edellyttää kuitenkin olemassa olevien luonto- ja kulttuuriarvojen huomioonottamista sekä saaren tekemistä virkistyskäytön kannalta paremmin saavutettavaksi."


Tule tutustumaan Vartiosaareen http://www.kaupunginosat.net/vartiosaari ja kertomaan oma visiosi sen tulevaisuudesta. Retken jälkeen otamme kantaa siihen, miten saaren virkistyskäyttöä voisi helsinkiläisten vihreiden mielestä kehittää. Tapaamme oppaamme Päivi Nikulan klo 17.30 Reposalmessa, josta soudamme yli Fallboon rantaan. Reposalmeen pääset näin: Metrolla Herttoniemeen. Laajasalon busseilla (ainakin 85 ja 88) 10 min, jäädään pois Yliskylässä, Ilomäentien pysäkillä. Ilomäen tietä jatketaan bussin suuntaan, Reposalmentielle ja rantaan asti. Fallbo on mökki, jossa voimme säilyttää tavaroita, keittää teetä ja syödä omia eväitämme. Kierrämme saarta käyden mm. muutamien yhdistysten mökeillä ja näköalapaikalla. Keskustelemme saaren nykyisestä ja tulevasta käytöstä.


Retkelle on lupautunut mukaan myös Vihreiden tuore varapuheenjohtaja Mari Puoskari, joka kertoo valtuustoryhmässä ja kaupunkisuunnittelulautakunnassa käydyistä keskusteluista.


Kuvaus retkestä löytyy blogista skutta.blogspot.com.

3.6.07

KHO:n asemakaavaratkaisut 2001-05 valituslupajärjestelmään siirtymisen näkökulmasta


Ympäristöministeriön raportin "Korkeimman hallinto-oikeuden asemakaavaratkaisut 2001-05 valituslupajärjestelmään siirtymisen näkökulmasta" voi lukea klikkaamalla otsikkoa.
Kuva: Toni Amnell


Suunnitelmien ja ohjelmien YVA -yhteenveto: kokemukset Suomessa


Karstasammal Mustavuoressa. Suunniteltu alueen lisärakentaminen lisäisi Mustavuoren kuormitusta, mikä olisi alueen herkälle kasvillisuudelle katastrofi.
Kuva: Toni Amnell

YPM:n YVA (ympäristövaikutusten arviointi) -raportin voi lukea klikkaamalla otsikkoa.


MRL:n soveltaminen hallintotuomioistuimissa 2001-2003


YPM:n raportin maankäyttö- ja rakennuslain soveltamisesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa.


Kansalaisille jää yleensä kaavoitusprosesseissa todistelijan, selittelijän ja puolustelijan rooli.
Kuva: Toni Amnell

Helsingin maankäytön kehityskuvan luonnos


Yleiskaavan 2002 kartta Laajasalon alueelta. Kuten tunnettua, Yleiskaava on maankäytön yleisiä poliittisia tavoitteita ohjaava referenssidokumentti, mutta ei velvoittava direktiivi.

KSL:n esityslistalla 24.5.2007 olleen Helsingin maankäytön kehityskuvan luonnoksen voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

2.6.07

Yhteistyöllä hyvää ympäristöä - YPM:n julkaisu


Kaupunkimetsäliikkeen perustaneet ihmiset ovat ymmärtäneet sen, että yhteistyö on voimaa.
Kuva: Toni Amnell

Ympäristöministeriön julkaisun voi lukea klikkaamalla otsikkoa.