Kaupunkimetsäliike

14.11.07

Kahden lähipuiston rakentaminen kuumentaa tunteita Vantaan Rajakylässä

Aivan Helsingin rajan tuntumassa, Vantaan rajakylässä puistoiksi vahvistetut Keihäspuisto ja Pyöräpuisto on osoitettu pientaloalueiksi. Vantaan kaupungin mukaan kaavoitus on tarpeen, jotta alueella voitaisiin säilyttää nykyisenkaltaiset palvelut; tosin kaavoitus horjuttaa sitä alueellista viheraluetasapainoa, johon esimerkiksi Helsingin yleiskaavan selosteissa väitetään pyrittävän.

Tapaus osoittaa sen, että viheralueiden kaavoittaminen ei ole ainoastaan helsinkiläinen ilmiö, mutta myös alleviivaa tarvetta päästä nykyistä parempaan yhteistyöhön pääkaupunkiseudun suunnittelussa. Rajakylä-Länsimäki-Mellunmäki-raja-alue on erinomainen esimerkki paitsi kuntayhteistyön puutteesta, myös kuntarajojen mielivaltaisuudesta; käytännössä yhtenäisellä alueella, kuntarajat kulkevat miltei mielivaltaisesti käytännössä keskeltä pihoja.

Kuntarajojen mielivaltaisuus johtaa käytännössä esimerkiksi siihen, että mellunmäkeläiset käyttävät runsaasti Vantaan kaupallisia palveluja, joutuen kuitenkin maksamaan seutulipun hinnan, tai "joutuen" ajamaan autolla Hakunilaan tai Tikkurilaan, kuormittaen jo nytkin ylirasittunutta ja perus"parannusta" kaipaavaa Kehä kolmosta. Vastaavasti länsimäkeläiset ja rajakyläläiset kävelevät Helsingin puolelle, Mellunmäen metropysäkille. Siis he, jotka työskentelevät Helsingissä ja jotka haluavat oman auton sijasta käyttää julkisia kulkuvälineitä.

Hesarin www-sivulla julkaistun artikkelin aiheesta voi lukea klikkaaalla otsikkoa.