Kaupunkimetsäliike

12.12.07

Adressi Mustavuoren puolesta



Lehtohaivensammal Mustavuoressa. Kuva: Toni Amnell

Mustavuoren luontoalue säästettävä Helsingin lyhytnäköiseltä ahneudelta
Mustavuoren arvokas, monimuotoinen luontokokonaisuus sijaitsee puoliksi Helsingin puolella Pohjois-Vuosaaressa, puoliksi Vantaalla ns. Vesterkullan kiilassa. Suomen Ympäristökeskus on todennut koko Mustavuoren metsäisen kallioalueen arvokkaaksi maiseman ja luonnonsuojelun kannalta sekä biologisesti erittäin arvokkaaksi. Alueella on Naturaan merkitty Mustavuoren lehdon luonnonsuojelualue.

Tästä huolimatta Mustavuoren alue aiotaan pirstoa Helsingin puolelta rakentamalla sinne pientalovaltainen asuinalue 2000 asukkaalle. Ehdotettu rakentaminen tulisi aivan Natura-alueen kupeeseen.

Ehdotetulla rakentamisalueella, Etelä-Mustavuoressa, hiihtää, lenkkeilee, pyöräilee, poimii sieniä ja marjoja kymmenet tuhannet itähelsinkiläiset ja vantaalaiset. Tämä massaulkoilu siirtyisi rakentamisen jälkeen Pohjois-Mustavuoren luonnonsuojelualueelle, jolloin alueen herkkä lehtokasvillisuus sini- ja keltavuokkopientareineen menetettäisiin kymmenien tuhansien ihmisten tahattoman kulutuksen vuoksi

Etelä-Mustavuoren ulkoilualue on myös nuorison terveellisten metsäharrastusten paikka. Partiolaiset, roolipelien pelaajat, koululaiset ja päiväkotien lapset retkeilevät alueella jatkuvasti, koska se on lähellä asutusta ja helposti saavutettavissa myös kävellen. Rakentaminen poistaisi tuhansilta nuorilta jännittävät kalliot ja korpia, lehtoja, kallioniittyjä ja soita sisältävän luontokoulun.

Rakentamisalueella on myös suojeltuja ensimmäisen maailmansodan aikaisia tykkiteitä ja linnoituslaitteita sekä vanha marmorikaivos. Nämä jäisivät asutuksen jalkoihin, talojen ja katujen välimaastoon.

Itä-Helsinkiin on rakennettu ja rakennetaan jatkuvasti uusia asuinalueita. Väkimäärä lisääntyy ja virkistysalueet hupenevat. Helsingin on säästettävä Mustavuoren eteläosa lenkkipolkuineen seudullisena ulkoilu- ja virkistysalueena kuten se on ollut vuosikymmeniä, itähelsinkiläisten suurten lähiöiden rakentamisen jälkeen. Samalla se toimisi suojavyöhykkeenä Natura-alueelle, jonne massaulkoilua ei saa siirtää.

Alueen luontoarvoista lisää sivuilla www.ymparisto.fi (haulla Mustavuori).
Asukkaiden aikaisempia muistutuksia, mielipiteitä ja vetoomuksia:
www.freewebs.com/promustavuori
Tietoa Pohjois-Vuosaaren asemakaavoituksesta: www.hel.fi/ksv

Allekirjoita adressi Mustavuoren rakentamissuunnitelmaa vastaan! Adressi löytyy klikkaamalla otsikkoa.

Adressi luovutetaan Helsingin kaupunginvaltuustolle v. 2008