Kaupunkimetsäliike

22.10.07

Luonnonsuojeluliitto huolissaan Etelä-Suomen metsistä



Mustavuoren ylväitä kalliometsiä. Kuva: Toni Amnell

Artikkeli julkaistu alunperin Suomen luonnonsuojeluliiton www-sivulla, ja sen pääsee näkemään myös klikkaamalla otsikkoa.

Luonnonsuojeluliitto huolissaan Etelä-Suomen metsistä

(18.12.2003) Luonnonsuojeluliitto on huolissaan Etelä-Suomen metsien suojelun jähmeästä etenemisestä.

Oulujärven eteläpuolinen Suomi on metsien suojelun tyhjiötä, sillä alueen metsistä on suojeltu vain noin yksi prosentti. Suojelun tarve on ollut tiedossa jo kauan, mutta valtioneuvosto on silti siirtänyt mahdolliset päätökset suojeluohjelmasta vuoteen 2007. Siihen asti kokeillaan vapaaehtoisia suojelukeinoja muutamilla alueilla sekä toivotaan Metsähallitukselta lisäsuojelua valtionmailla niin sanotun Metso-ohjelman osana. Samaan aikaan metsätalouden tehostamiseen suunnataan huomattavaa lisärahoitusta.

Luonnonsuojeluliitto on erityisen huolissaan siitä, ettei metsien luonnonarvojen vaalimiseen käytetty panos vastaa alkuunkaan niihin ongelmiin, mitä voimakkaat hakkuut metsäluonnon monimuotoisuudelle aiheuttavat.

"Valtio tukee Etelä-Suomen metsien hakkuita ja kunnostusojituksia kymmenkertaisesti sillä rahamäärällä kuin mitä heikon suojelutilanteen hoitoon käytetään. Tämä kertoo yhteiskunnan painotuksista surullista kieltä. Toiminnan seuraukset nähdään jatkossa yhä köyhtyvänä lajistona ja metsämaisemana", Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Harkki sanoo.

Joulurauha valtion metsiin?

Myös valtion metsissä hakkuut jatkuvat voimakkaina niin suojelun kuin virkistyskäytönkin kannalta arvokkailla alueilla, kuten tänään toistamiseen kiistellyllä Lopen Keihäsjärven alueella. Luonnonsuojeluliitto toivookin nyt joulurauhaa kiistanalaisiin metsiin.

"Luonnonsuojeluliitto on ehdottanut Keihäsjärven alueelle ennallistettavaa suojelumetsää. Toivoisimme, ettei alueen hakkuita jatkettaisi ennen kuin pääsemme keskustelemaan aloitteesta ensi vuonna Metsähallituksen Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelman päivityksen yhteydessä", sanoo Marjo Kuisma, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja.

Valtioneuvosto on antanut liikelaitos Metsähallituksen päättää itse suojelutoimista valtionmailla. Ennakkotietojen mukaan tämä on johtanut suojelukohteiden valinnassa niin tiukkaan seulontaan, että kyseessä on lähinnä yksittäisten metsäkuvioiden säästäminen arvokkaiden luontokohteiden säästämisen sijasta. Tämä ei ole suojelutilanteen parantamisen kannalta järkevää.

Luonnonsuojeluliitto haluaa muistuttaa, että Etelä-Suomessa metsäluonnon monimuotoisuuden ahdinko on vakava. Alueelle kohdistuu huomattava osa vuotuisista hakkuumääristä, ja niitä ohjataan erityisesti luonnon kannalta tärkeisiin vanhoihin kuusimetsiin. Kehitys on uhka monille jo harvinaistuneille metsien lajeille. Liiallisista hakkuista kärsii myös metsien monikäyttö. Etelä-Suomen metsien suojeluun tarvittaisiin pikaisesti rahoitusohjelma, joka turvaisi arvokkaimpien kohteiden suojelun jo ennen vuotta 2007. Valtionmaiden roolista Etelä-Suomen metsien suojelussa tulisi keskustella laajasti ja riittävä suojelu taata joustolla liikelaitoksen tulostavoitteessa.

LISÄTIEDOT:

Sini Harkki, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 582 1107
Marjo Kuisma, puheenjohtaja, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri, puh. 050 593 0796

17.10.07

Ode vastaan Hannu: toinen erä



Kuva: Toni Amnell

Helsingin Vihreät järjestää maanantaina 22.10. klo 18 Annantalolla, (Annankatu 30) yleisen, yleisölle ja lehdistölle avoimen keskustelutilaisuuden siitä linjasta, jota nyt valittavan Helsingin apulaiskaupunginjohtajan toimialalla vastedes noudatetaan. Keskustelemassa tehtävää hakevat Hannu Penttilä (sd) ja Osmo Soininvaara (vihr). Tilaisuuden juontaa Risto Hietanen Helsingin uutisista.

Paikalle kutsuttiin myös Kokoomuksen edustaja, mutta Kokoomus ei lähetä tilaisuuteen ketään. Syitä tähän voinee jokainen tykönään spekuloida. Joko Kokoomus haluaa jättää moisesta pikkuvirasta kamppailun Vihreiden ja demareiden keskenäiseksi hiekkalaatikkonahisteluksi, tai sitten Kokoomus tosiasiassa on jo lyönyt lukkoon kantansa, tehden kassakaappisopimuksen esimerkiksi sen puolueen kanssa, joka muutoinkin peesailee sitä esimerkiksi kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Tällöin sopii olettaa, että sopimukseen oltaisiin koplattu muitakin nimityksiä.

Tilaisuuden ilmoituksen voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

15.10.07

Kaupunkimetsäliikkeen kokous ma 5.11. Uudella ylioppilastalolla


Kaupunkimetsäliike kokoontuu maanantaina 5.11.2007 klo 17.30-20.00 kokoustila Cajsa-Politicuksessa Uudella ylioppilastalolla.

Osoite Mannerheimintie 5 B, 4. krs.

Vapaa pääsy.

TERVETULOA!

11.10.07

Apulaiskaupunginjohtajakisa: Ode vs. Hannu



Hakamäentien ruuhkaa. Nykyisessä kaupunkisuunnittelussa katsotaan autojen tarpeet tärkeämmiksi kuin ulkoilijoiden tarpeet; liikenteen sujuvoittamiseksi, Hakamäentien levennys kaataa satoja puita Keskuspuistosta.

Pekka Korpisen jäädessä eläkkeelle, kaupunkisuunnittelutoimesta vastaavan kaupunginjohtajan paikka menee hakuun. Koska paikka koetaan tärkeäksi; siinä pääsee visioimaan kaupungin kehitystä, ja koska se on perinteisesti kuulunut kaupunginvaltuuston toiseksi suurimmalle ryhmälle, pikkulinnut ovatkin laulaneet, että Korpiselle tätä eläköityisen aikaistamista "suositeltiin". Kunnallisvaalithan koittavat jo vuoden päästä, ja silloin Helsingin toiseksi suurimman valtuustoryhmän paikka on taas haussa.

Helsingin Sanomat järjestää tänään (torstaina) 11.10 tentin kello 17 Sanomatalossa, jossa ehdokkailta voi esittää kysymyksiä heidän kaupunkipoliittisista visioistaan. Kilpailemmeko veronmaksajista Espoon ja Vantaan kanssa hinnalla millä hyvänsä? Tyhjeeneekö tulevaisuuden Helsinki palveluista, jotka siirtyvät laatikkomarketteihin, jolloin siitä tulee autoista nykyistäkin riippuvaisempi? Onko Helsinki c-luokan piilaakso vai maailmanlaajuisesti ihailtava puistokaupunki? Kunnioitammeko Bertel Jungin perintöä vai haluammeko Eliel Saarisen malliin korvata lahdet moottoriteillä ja Alvar Aallon esimerkkiä seuraten, tehdä Helsingin keskustasta kuolleen monumentin?

Ehdokkaat ovat Hannu Penttilä (SDP) ja Osmo Soininvaara (vihr.). Hannu Penttilä on toiminut pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n johtajana, kun taas Osmo Soininvaara on entinen peruspalveluministeri, yhteiskunnallinen ajattelija ja innokas joukko- ja kevyen liikenteen puolestapuhuja.

Joskus kieltämättä tuntuu siltä, että YTV onkin lyhennys sanoista yhteistyöttömyysvaltuuttamattomuus. Pääkaupunkiseudun yhteisestä maankäyttöpolitiikasta ei voi edes puhua, joukkoliikenteen käyttö kuntarajojen yli takkuaa ja palvelujen yhteiskäytöstä aletaan vasta pääsemään jyvälle.

Jos ei pääse tämäniltaiseen tilaisuuteen tai omalle kysymykselle ei jää tilaa Kimmo Helistön tai Maija Anttilan tärkeämmiltä kysymyksiltä tai se jää vastausta vailla, Helsingin Vihreät järjestää Annantalolla maanantaina 22.10 toisen tentin. Tästä tilaisuudesta seuraa infoa myöhemmin.

9.10.07

Megapolis 2022 - Kaupunkilainen ratkaisee ympäristöongelmat Vanhalla la 13.10



Kuva: Inge Martonen

Megapolis 2022 - Kaupunkilainen ratkaisee ympäristöongelmat

Vanhalla ylioppilastalolla lauantaina 13.10. klo 11-04

Globaalin kaupunkilaisuuden festivaali kerää yhteen
mielenkiintoisimmat esiintyjät pohtimaan aikamme polttavimpia teemoja,
kuluttamista ja kaupunkien kehitystä. Neljä seminaaria,
kahvilakeskustelut, dokumenttielokuvat, taideteokset,
sankarikuluttajatori, Urbaani iltanuotio ja klubi etsivät uusia eväitä
kaupunkilaiseen elämäntapaan. Megapolis 2022 on vuoden suurin urbaani
ympäristötapahtuma Suomessa.

Tapahtuman ohjelma kokonaisuudessaan: www.megapolis2022.org

Puhumassa:
Sauli Niinistö, Paleface, Kirsi Piha, Isä Mitro, Maria Veitola, Risto
Penttilä, Ilona Hyötyläinen, Riitta Nieminen-Sundell, Osmo
Soininvaara, Tapani Ruokanen, Outi Ojala, Kimmo Helistö, Ari Nissinen,
Päivi Timonen, Tuomas Toivonen, Liisa Jokinen, Alex Nieminen, Helen
Evans, Heiko Hansen, Juha Huuskonen, Mathieu Marguerin, Markku Leijo,
Maija Paju, Peter Fredriksson, Laura Nordström, Silvia Modig, Maija
Anttila, Lasse Siurala, Tuomas 'Stuba' Nikula, Touko Renko

Kuvaa:
Annu Wilenius: Minun taloni ja Mongolia
Otto Karvonen: Tähän tulee
Pauliina Feodoroff: Non Profit (2007)
Roope Ahola: Rousseaun puutarha (2007)
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta Kalleinen: The making of utopia (2007)
Elina Hirvonen: Paratiisi - kolme matkaa tässä maailmassa (2007)

Klubilla:
Urbaani iltanuotio
Trio Tetris
RinneRadio
Maria Gasolina
DJ Makelove, Mist*ts
DJ Rideon
Visuaalit kangastus.org

(Sisäänpääsy klubille 7 euroa)

Kerro oman kulutuksesi top 3 osoitteessa www.megapolis2022.org ja
voita liput klubille!

Osallistu illan visuihin tuomalla mukanasi omat kulutus- &
megapoliaiheiset kuvasi tai klippisi. Voit myös lähettää niitä
etukäteen osoitteeseen kangastus (miukumauku) megapolis2022.org.
(yhden viestin maksimikoko 10MB)

Järjestäjät: Dodo, Dodo HYY, Huuto!-galleria, Oranssi, Pikseliähky

Yhteistyössä: Suomen kuvalehti, Finfood Luomu, Ruohonjuuri, Gaudeamus,
Syke, Ekosähkö, Globe Hope, Kuluttajatutkimuskeskus, Visio,
Tuulivoimala.com, Ulkoasiainministeriö, YTV

----
Aleksi Neuvonen
aleksi.neuvonen@dodo.org
+358 50 534 4241

Megapolis 2022 - Kaupunkilainen ratkaisee ympäristöongelmat
Suomen suurin ympäristötapahtuma Vanhalla ylioppilastalolla 13.10.2007
www.megapolis2022.org

8.10.07

Helsinki rauhoittaa lisää metsiä ja saaria



Lääkärinkadun alueen lehtometsää. Kuva: Kirsikka Bonsdorff

Hesarin uutisen aiheesta voi lukea klikkaamalla otsikkoa. Samalla voi osallistua aiheen ympärillä käytävään keskusteluun.

7.10.07

Uutinen: Lähiluonto entistä tärkeämpi


Hesarin verkkoliitteessä julkaistussa Anna-Leena Pyykkösen mielipidekirjoituksessa 6.10.2007 todetaan, että lähiviheralueiden merkitys kasvaa kaupunkirakenteen tiivistyessä, usein juuri lähiviheralueille. Lisäksi hän toteaa, että lähiluonnon olemassaolo ehkäisee myös omalta osaltaan ilmastonmuutosta.

Koko kirjoituksen voi lukea klikkaamalla otsikkoa.

2.10.07

Adressi Kivinokan puolesta

Adressin Kivinokan säilyttämisen puolesta voi allekirjoittaa klikkaamalla otsikkoa. Nyt Kivinokka on paitsi mökkialue, myös yleinen virkistysalue.